top of page

OverFelix&

HealingTennis

Kaplanetics – de helende kracht van tennis

Ruim veertig jaar geleden verhuisde Felix Kaplan (74) naar Nederland. In zijn thuisland Litouwen schopte hij het tot tenniskampioen. Daarnaast was hij onder meer speler van het Israëlische Davis Cup-team én deed hij mee aan Roland Garros. Inmiddels runt hij al 41 jaar dat wat de oudste tennisschool van Amsterdam blijkt te zijn. Solo en zonder één dag te missen. Zijn leerlingen lopen met hem weg, mede dankzij zijn zelfontwikkelde methode: Kaplanetics.

Tekst: Felix Kaplan

Natuurlijk, als je voor jezelf werkt en niet voor een “baas”, ga je altijd naar je werk ook als je zwak en duizelig bent. Maar toch, hoewel dit een belangrijke factor is, is het niet alleen dat waar mijn onuitputtelijke inzet vandaan komt. Ik ging op zoek naar het antwoord op de vraag waar ik mijn geestelijke én lichamelijke doorzettingsvermogen aan te danken heb.

Mijn hele leven heb ik hard gewerkt. Ik werkte niet alleen met klanten, maar ook heb ik altijd geprobeerd mijn eigen kwaliteiten te verbeteren.
Mijn leerlingen wonnen in totaal negen nationale titels en mijn beste pupil schopte het tot Wimbledon. Toch hield ik me niet alleen met tennis bezig, ik was ook docent Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit Leiden en daarnaast schrijver en publicist. Maar voor alle energie die ik kon stoppen in mijn talrijke academische en zakelijke projecten, kan ik alleen tennis bedanken; die sport bracht me de fysieke en mentale vorm, die essentieel was om door te zetten.

Vibraties
Maar welk aspect van het tennis precies stond mij toe om voortdurend in vorm te zijn? Gaandeweg kwam ik tot een verbluffende conclusie: tennis is een sport die een zelfgenezende kracht in zich draagt. We kunnen natuurlijk met gemak vaststellen dat bewegen überhaupt zeer gezond is en op een correcte manier ademhalen bij het tennisspelen levert ook een belangrijk bijdrage aan het gezond blijven. Maar er was nog een aspect dat me voortdurend boeide: de vibraties. En dat is nu precies waar het om gaat! Contact tussen het racket en de bal zorgt voor gezonde vibraties die op het lichaam een helende werking kunnen hebben. Dat zijn impulsen die overeenkomsten vertonen met elektrische impulsen die de conditie van lichaamsorganen scherp in de gaten houden. Het is te vergelijken met de pacemaker die het hartritme stuurt en desnoods corrigeert.

Slagbeweging
In Kaplanetics: healing tennis gebeurt het met een precieze herhaling van een slagbeweging, onderstreept door de timing en de positie van de speler tegenover de bal. Het lichaam moet met behulp van het voetenwerk zo precies mogelijk voor de bal geplaatst worden om een ideale slagbeweging te maken. Dit moet telkens worden herhaald, zodat de ontstane vibraties en het geluid van de slag zo min mogelijk afwijkingen van elkaar vertonen. Dat betekent dat zich in het brein van de speler revolutionaire verschuivingen plaatsvinden. De rol van de slagbeweging moet uitgroeien tot het belangrijkste aspect van het spel. Het precies herhalen van de beweging is belangrijker dan de pogingen met de hulp van zeer uiteenlopende slagbewegingen de bal over het net te slaan en moet gekoppeld zijn aan het in- en uitademen.

Neuromodulatie
Het idee is gebaseerd op neuromodulatie, het proces waarbij de zenuwen die elk ander deel van het lichaam verbinden met de hersenen en het ruggenmerg (het perifere zenuwstelsel), de status van de interne organen bewaken en lichaamsreacties reguleren op afwijkingen. Daardoor worden neurofysiologische signalen actief geïnitieerd met als doel de werking van het zenuwstelsel te beïnvloeden. Dat is geen nieuw idee op zichzelf, maar in het tennisspel is het niet eerder toegepast.

Korte impulsen
Natuurlijk vereist het dat de speler zijn lichaam van binnen moet ontdekken. Hij of zij moet leren nauwkeurig te luisteren naar het eigen lichaam. Daarbij maakt de speler gebruik van de methodes van vibratiegevoeligheid (seismostenie). Hij of zij registreert de vibraties, hun aard, de ritmiek, de diepte waarmee de vibraties het lichaam penetreren, zich in de spieren nestelen. De vibraties in tennis zijn kort, de bal raakt het racket tot maximaal tien milliseconden. De speler krijgt te maken met een zeer korte impuls.

Blokkades opheffen
Het gevoel komt van de vingertoppen en verspreidt zich via de huid langs de uitgestrekte slagarm door het lichaam naar de buikspieren om zich verder te verspreiden naar de spieren van de benen tot aan de tenen. Op die manier werkt de speler drempels, blokkades en verstoppingen in het lichaam weg. 

Speciale techniek
De eisen die door Kaplanetics: healing tennis aan een speler worden gesteld kunnen ontmoedigend lijken. Daarom moet er een speciale techniek ontworpen worden die de helende uitwerking van het tennis faciliteert. 

Lichaamsbalans
Elke beweging wordt om die reden uitgevoerd vanuit stilstand. De speler staat stil bij het slaan van de bal. Alleen zijn slagarm beweegt. Dat maakt het aanzienlijk makkelijker om die spieren die direct betrokken zijn bij de slagbeweging, van de rest van de spierstelsel af te zonderen.
Het lichaam wordt staande gehouden door maar liefst driehonderd spieren. Zo veel spieren houden het menselijk lichaam in het zwaartekrachtveld van de aarde verticaal en in balans. Dus het behouden van lichaamsbalans tijdens en na het slaan van de bal geniet de hoogste prioriteit want alleen vanuit de perfect gebalanceerde lichaamshouding kan de speler steeds van dezelfde genezende vibraties genieten. 

Preventie
Tennis is een geweldige kans voor de preventie van klachten, het vertragen van verouderingssymptomen en het uitstellen van een bezoek aan een medisch specialist. (Met uitzondering van de tandarts natuurlijk!). Tennis concurreert uiteraard niet met medicatie en mag dat ook niet. Chemische interventie geeft veel sneller resultaten terwijl de oefening veel geduld vereist. Toch wordt hetzelfde doel nagestreefd als in de traditionele geneeskunde – mens sana in corpore sano!
Healing tennis in plaats van killing tennis!

Uitspraken van een aantal cursisten :  

Hier komt nog een testimonial van een van de deelnemers

 

- Ingrid M.

Hier komt nog een testimonial van een van de deelnemers

 

- Christian

Hier komt nog een testimonial van een van de deelnemers

 

- Jan Jaap R.

bottom of page